10 Любопитни факта за кафето, чийто ден се чества днес

10 Любопитни факта за кафето, чийто ден се чества днес
1 Октомври 2020

1-ви октомври е Международен ден на кафето, официално признат от Световната кафе организация и днес честваме празника на ободрителната напитка.

Ежедневно милиони хора по света пият кафе, защото обичат вкуса му, помага им да се събудят или просто по навик. Излизаме "на кафе" с приятели, познати и бизнес партньори. Международният ден на кафето е денят в който честваме тази изключително разнообразна и богата култура като кафето. Това е ден, в който любителите на енергизиращата напитка може да споделят своята страст и ден, в който да почетем всички онези хора и семейства в хилядите плантации по света, чиито поминък е отглеждането на кафе.

Поради своето съдържание на кофеин кафето действа на хората като стимулант и се е превърнало в една от най-популярните напитки в света. Пият го 85% от населението на Земята и на всичкото отгоре този процент постоянно се увеличава. Всеки ден се изпиват повече от 2,5 милиарда чаши от тази ароматна напитка.

1. Първоначално кафето е било известно в Европа като "Арабското вино".

2. В древната арабска култура една жена могла да се разведе само при едно условие: ако нейният мъж не ѝ осигурявал достатъчно кафе.

3. В Африка суровите зърна кафе се накисват във вода с подправки и след това се дъвчат като бонбони.

4. Първото кафе в Европа се е продавало в аптеките през 1615 г. като лекарство.

5. Според изследване на Харвард сред 20 000 души, при редовните консуматори на кафе 1/3 по-рядко се появяват симптоми на астма в сравнение с хората, които не пият кафе.

6. Свареното еспресо има 2,5% мазнини, докато филтрираното кафе съдържа само 0,6% мазнини.

7. Кафените зърна стават жълти до оранжеви и след това до ярко червени, 6 – 8 месеца след цъфтежа им.

8. Мъжете пият повече кафе от жените (1.7 чаши на ден срещу 1.5 чаши при жените).

9. За по-хубава кожа и премахване на бръчки японките обичат да се къпят в смес от кафе и ананас.

10. В една чаша кафе без захар има 0 калории.

Прочетете още