В памет на Chris Cornell

В памет на Chris Cornell
Снимка: possan
20 Юли 2017

Светът загуби много от музикалните си гении през последните години. Един от тях е Крис Корнел. Крис си отиде на 18 май тази година, на 52 г. Той е роден на 20 юли 1964 г. и днес трябваше да навърши 53. Днешната годишнина от рождението му ни вдъхнови, да обърнем по-обстоен поглед върху творчеството и живота му.

Снимка: uncarved block

Още от малък Крис  се притеснява от компанията на други хора и предпочита да е сам. Страда от силна депресия през тийнейджърските си години, в резултат на което се отписва от училище и почти не излиза от вкъщи. С наркотиците се среща едва на 12. Нещата не вървят на добре, докато в живота му не влиза рок музиката. Намира огромна колекция от записи на The Beatles в мазето на едни от съседите си и прекарва значително време в слушането им. Включва се в банда на име The Shemps, с част от която впоследствие ще създаде Soundgarden.

Soundgarden е сред пионерите на грънджа и Сиатълската музика. Основана е през 1984 г., няколко години преди Nirvana, Alice In Chains и Pearl Jam, от Крис Корнел, Хиро Ямамото и Ким Тейъл, като нашият главен герой в началото е бил не само вокалист, но и барабанист, поради липсата на друг такъв. По-късно Мат Камерън се настанява на ударните и съставът е завършен.

Следват няколко години, в които Soundgarden са властелините на Сиатъл, но през 1991 г. по-късно създадените Nirvana, Alice In Chains и Pearl Jam вече са направили своите големи първи крачки и е време Soundgarden да изскочи с нещо подобаващо, което да ги задържи на върха, редом до другите 3 банди. Без проблеми. „Badmotorfinger” е записан и издаден, а в него намираме някои от най-добрите песни на групата. “Outshined”, “Jesus Christ Pose” и „Rusty Cage” издигат Soundgarden до ново ниво на комерсиални успехи.

Снимка: Fuzzy Gerdes

Повечето хора свързват Крис и Soundgarden главно с парчето “Black Hole Sun”. Дейв Грол нарича “Black Hole Sun” “перфектната среща на The Beatles и The Black Sabbath” – нещо, което самият той признава, че са се опитвали да постигнат с Nirvana, но Корнел и компания са били първите, които го правят толкова добре.

Песента оглавява редица класации, сред които „Billboard Mainstream Rock Tracks” и „Modern Rock Tracks” , превръща се в огромен хит, ясно разпознаваем и до днес. Меко казано необичайният клип я прави още по-голям успех – печели и наградата ‘Best Rock Video’ на MTV Video Music Awards.

Снимка: christopher simon

Той излиза на бял свят през 1994 г. заедно с албума ‘Superunknown’, който е определян от Крис като най-голямата промяна, която Soundgarden правят като група с музиката си. Бандата печели две награди Грами за него.

След ‘Superunknown’ групата изкарва още един албум – ‘Down on the Upside’ (1996 г.). За него има доста положителни отзиви и отново да са номинирани за Грами с песента „Pretty Noise”, но Корнел и компания не успяват да постигнат предишните успехи и само година по-късно Soundgarden се разпада.

След кратко пребиваване на сцената като солов артист и издаването на дебютния си самостоятелен албум ‘Euphoria Morning’, той се свързва с Том Морело, Тим Коммърфорд и Брад Уилк от Rage Against The Machine и през 2001 г. създава Audioslave.

Снимка: Guille.17

Още на следващата година излиза едноименният им първи албум, с който приковават вниманието към себе си. Следва и втори, “Out of Exile”, през 2005 г.. Тогава получаваме любими песни като “Like a Stone”, “Be Yourself”, „Cochise”, „Show Me How to Live” и „I am the Highway”. В един момент, за жалост, отново настава време разделно и Audioslave се разпадат, поради „нерешими междуличностни конфликти, придружени с различия в музикален план”.

Колкото и успешни да са проектите му, Soundgarden и Audioslave, и в двата случая идва момент, в който Крис се отделя в търсене на солова кариера. В крайна сметка той записва 5 солови албума, получили всеобщо одобрение от критици и слушатели. Негови песни са саундтраци на филми като ‘Casino Royale’, ‘Great Expectations’, ‘Mission Impossible 2’, ‘Man of Steel’, ‘Avangers’, сериалът ‘Vinyl’ и разбира се ‘Singles’, където и самият той се появява, редом до колегите си от Pearl Jam.

Оставя ни и някои покъртително добри кавъра, измежду които на „Billie Jean” (Майкъл Джексън), на „Nothing Compares 2 U” (Prince) и на “One” (колаборация между музика на U2 и текст на Metallica).

Крис си отиде на 18 май тази година. Той бе погребан на церемония на 26 май в Hollywood Forever Cemetery, Лос Анджелис, на която присъстват звезди от световния музикален и кино елит като Брад Пит, Джеймс Хетфийлд, Ларс Улрих, Дейв Грол, Фаръл Уилиямс, Ким Таил, Том Морело, Мат Камерън, Къртни Лав и много други музиканти, актьори, близки, приятели и фенове на музиканта.

Снимка: beautiful hustler -[inworld]

Колкото и да е клиширано, музиката му остава завинаги.

Прочетете още