Целувката за "довиждане" води до по-здравословен начин на живот и удължава живота на мъжете

Целувката за
Снимка: lemonjenny
20 Октомври 2016

Десетгодишно психологическо проучване в Германия през 1980-та установява, че мъже, които целуват съпругата си, когато тръгват на работа, усреднено, живеят пет години повече и печелят 20-30% повече от връстниците си, които тръгват без целувка за довиждане. Изследователите също съобщават, че нецелуването на жената преди раздяла сутрин увеличава вероятността за автопроизшествие с 50%. 

Снимка: fitness-fits-me

Двойките, които се целуват за довиждане, започват деня си с позитивна нагласа, която води до по-здравословен начин на живот. Всеки иска да живее дълго и щастливо, да има здрав сън, добра памет, гладка кожа. Обаче 1% от европейците доброволно се отказват от всичко това, защото... не обичат да се целуват. Причината за приятна възбуда при целувка е проста – тогава се отделят ендорфин и окситоцин - т.нар. хормони на щастието. В резултат, организмът реагира на целувката с ускоряване на пулса – до 120 удара в минута и повишаване на кръвното налягане (което не означава, че хипертониците не трябва да се целуват).

Снимка: perfectfeelings

Хората, които се целуват често, живеят около 5 години повече. При целуването, в целия организъм се активизират невропептиди, които участват в регулирането на обмяната на веществата и въздействат благотворно на имунната система. А при мъжете между 45 и 59 г., които правят секс поне 2 пъти седмично, смъртността е два пъти по-ниска в сравнение с тези, които го правят само веднъж месечно. При сексуално активните мъже и жени е констатиран и най-ниският процент на сърдечно-съдови заболявания.

Снимка: marshallsharp

Тагове: Любопитно

Прочетете още