Създадоха най-подробния атлас на човешкия мозък

Създадоха най-подробния атлас на човешкия мозък
Снимка: A Health Blog
19 Септември 2016

Учени от института Ален са създали най-подробния атлас на човешкия мозък в историята. Той съдържа огромен обем специфична информация и дори 3D карти и модели на мозъка и неговата структура.

"Това е най-пълният атлас, до момента и се надяваме, че ще се превърне в новия стандарт за референции", коментира Ед Лейн, един от ръководителите на проекта в официално изявление.

Наличната досега информация и модели на човешкия мозък са доста сложни и по-важното - остарели. Често учените разчитат на карти и диаграми, които са почти на един век.

Новият атлас е наличен безплатно в интернет на адрес http://human.brain-map.org. Цялата информация е разделена на няколко категории за по-удобно търсене и разглеждане. Има и дори програма, която може да се инсталира на компютър и да показва 3D графики и модели на мозъка и неговата структура.

За основа на проучванията е бил използван мозъкът на починала 34-годишна жена, която е била лекар. Атласът не е просто обединяване на стара информация на едно място. Всъщност, моделите са направени наново с последното поколение технологии. Чрез тях може да се изучават молекулите и клетките в мозъка по безкръвен път. Паралелно с това е дигитализирана и историческа информация, създадени са и нови скенери и методи, които да я проверят дали е вярна. Учените са добавили и външни изследвания, референции, анотации.

Целта им е информацията да бъде лесно достъпна и да мотивира допълнителни проучвания в сферата.

Прочетете още на: http://www.vesti.bg

Тагове: Наука

Прочетете още