Що е то крафт бира и защо да я опитате?

Що е то крафт бира и защо да я опитате?
Снимка: 40% fnord
12 Декември 2015

Какво е крафт бира и защо да я опитате? Отговорът е много лесен, ако сте заклет фен на бирата и сте убедени, че това не е напитка само за лятото – заради безкрайните възможности да опитвате различни вкусове и аромати.

Всъщност т.нар. крафт или занаятчийски пивоварни се появяват през 90-те години в САЩ. Обикновено са частни, малки и произвеждат ограничено количество бира. Пивоварите обаче не залагат толкова на количеството, колкото на качеството и вкусовете на бирата.

Вълната постепенно се пренася и в Европа, а от няколко години и София може да се похвали със специализиран магазин за крафт бири. В България вече има няколко занаятчийски пивоварни. 

„Основната разлика между крафт бирите и тези, които можете да си купите във всеки супермаркет, е в това, че съставките са истински. Пивоварите отделят много повече време за производството и ферментацията и напитката не се прави на конвейр“. Има над 120 стила бири, а марките и пивоварите са стотици хиляди в цял свят.

Снимка: Alan Levine

Сред крафт бирите можете да намерите някои по-традиционни вкусове, но с осезаемо по-добро качество. Ако ви се опитва нещо различно, може да пробвате крафт бира с мед, люти чушки, бекон, кафе, шоколад, стриди или с плодове. Има и бири, отлежавали в бъчви от бърбън, които се обогатяват с допълнителен аромат.

У нас могат да се намерят немски, чешки, белгийски, холандски, гръцки, японски и тайландски бири. А защо да я пробвате – заради свободата да се експериментира до безкрайност.

Прочетете повече на vesti.bg

Прочетете още