„Саграда Фамилия“ получава разрешително за строеж

„Саграда Фамилия“ получава разрешително за строеж
Снимка: Pixabay
22 Октомври 2018

Управата на световноизвестната катедрала „Саграда Фамилия“ ще изплати на градските власти в Барселона сумата от 41 милиона долара за строителство без разрешение в продължение на 130 години, съобщава BBC News.

Вноските в хазната на втория по големина град в Испания ще бъдат осъществявани в продължение на 10 години според постигнатото споразумение между двете страни. Планирано е тези средства да бъдат използвани за подобряване на градската инфраструктура и за оптимизиране на туристическите потоци, насочени към храма. В замяна на това градските власти обещават да оформят всички необходими документи за узаконяването на катедралата до началото на 2019-а година.

В официалното съобщение на страницата на „Саграда Фамилия“ не се споменава конкретна сума, но се потвърждава споразумението.

Катедралата, проектирана от знаменития архитект Антонио Гауди е една от най-големите забележителности в Испания, а и в света. „Саграда Фамилия“ годишно посреща около 4,5 млн. туристи, които носят около 50 млн. приходи, а парите се използват за довършването на грандиозното строителство.

Основите на храма са положени през 1882 година. Разрешение за строителство великият Гауди получава през 1883 година. Но две години по-късно, архитектът представя пред градските власти нов проект и заявка за ново разрешително заради изменения, които е нанесъл. Заявката била разгледана и одобрена, но без да бъде формално удовлетворена с документ с печат.

Прочетете още