Сагата „Междузвездни войни“ навърши 40 години

Сагата „Междузвездни войни“ навърши 40 години
Снимка: Paul Hudson
26 Май 2017

На 24 май 1976 г. американските медии съобщават, че в Тунис Джордж Лукас е започнал снимките по филм на име „Междузвездни войни“.

Алек Гинес ще играе „брадат стар пустинен плъх, който някога е бил водещ генерал в галактическите битки“. Новините продължават с разкритието, че Марк Хамил ще влезе в ролята на Люк Скайуокър. Само 12 месеца по-късно – на 25 май 1977 г. е обявена премиерата на първата част (четвърти епизод) от продукцията, озаглавена „Нова надежда“.

Снимка: Paul Hudson

„Междузвездни войни“ оказва огромно влияние на световната кино индустрия и е третата най-печеливша поредица на всички времена след „Джеймс Бонд“ и „Хари Потър“ с печалби до момента от над 4,3 млрд. долара. Разказът за измислената галактика, населявана от стотици видове различни създания и борбата за надмощие между тях бързо печели сърцата, а продукцията дава основа за развитие на развлекателния бизнес с компютърни игри, комикси, играчки и т.н.

Днес, на 26 май 2017 г., 40 години по-късно, трудно бихме си задали въпроса: Дали филмът е бил успешен?. Сега няма човек който да не е чувал за „Междузвездни войни". Повечето хора са фенове на лентата и с нетърпение очакат всеки нов епизод.

Снимка: Paul Hudson

До този момент сме виждали седемте части на филма, но съвсем скоро по малките екрани ще можем да се насладим и на „Междузвездни войни: Епизод 8 – Последният джедай“, който ще излезе по кино екраните на 15 декември.

Прочетете още