Почина кралицата на соул музиката Арета Франклин

Почина кралицата на соул музиката Арета Франклин
17 Август 2018

Легендарната американска певица Арета Франклин e починала в дома си в Детройт на 76-годишна възраст, съобщи Associated Press. От няколко дни кралицата на соул музиката беше на легло, в тежко здравословно състояние, обградена от роднини и близки приятели. През 2010 г. певицата беше диагностицирана с рак на панкреаса, а през 2017 г. обяви, че се оттегля от активна концертна дейност. В последните две години тя беше видимо отслабнала поради болестта.

Арета Франклин е родена през 1942 г. и започва кариерата си на певица още като дете като изпълнител на госпъл. Насочва се към популярната музика на 18-годишна възраст, когато сключва договор със звукозаписната компания Columbia Records, но големият й успех идва, след като подписва с Atlantic Records през 1967 г.

Арета Франклин е един от най-продаваните музикални изпълнители за всички времена, нейните албуми имат над 75 млн. продажби в света. От края на 60-те е наричана кралицата на соул музиката, но се изявява и в други музикални стилове като джаз и ритъм енд блус, както и в традиционния афроамерикански госпъл. През годините тя прави дуети с много музиканти, между които Луис Армстронг, Лучано Павароти и Джордж Майкъл.

В продължение на кариерата си певицата е получавала наградата "Грами" 18 пъти, включително за цялостно творчество. А през 1987 г. стана първата жена, приета в Rock and Roll Hall of Fame. Сред най-известните й песни се нареждат I Say a Little Prayer, Respect и (You Make Me Feel Like) A Natural Women. През дългогодишната й кариера 112 от нейните сингли влизат в класацията на Billboard.

Поклон пред паметта й!

Прочетете още