Отиде си музикалната легенда Ленард Коен

Отиде си музикалната легенда Ленард Коен
Снимка: Вирджиния Рекърдс/Sony Music Entertainment
11 Ноември 2016

С дълбока скръб съобщаваме, че легендарният поет, композитор и изпълнител Ленард Коен почина на 82-годишна възраст.

Роден на 21 септември 1934 г. в семейството на заможни евреи в Монреал, Коен композира едни от песните, превърнали се в най-омагьосващите химни на последните десетилетия. Няколко поколения пееха и танцуваха на музиката на най-известните му композиции - "Suzanne" или "So long Marianne".

Първият албум на Коен включва именно тези две песни и излиза през 1967 г. Две години по-късно излиза вторият му албум, повлиян от кънтрито. В него е включено едно от най-успешните му парчета "Bird on The Wire". Много известни изпълнители като Джо Кокър и Джони Кеш направиха нейни кавъри.

„С дълбоко прискърбие съобщаваме за кончината на поета, композитора и твореца Ленард Коен”, написа неговият агент във Facebook. „Загубихме един от най-уважаваните и плодотворни визионери в света на музиката”, се казва в изявлението.

Коен беше един от най-влиятелните творци в музиката, появили се през 60-те години на миналия век, редом с нобеловия лауреат за литература Боб Дилън и канадския музикант Джони Мичъл.

На 21 септември Коен издаде нов албум, озаглавен "You Want it Darker". В него той задава въпроси за човешката природа и за всемогъщия бог.

Светът загуби един от най-уважаваните творци и мечтатели в музиката.

Снимка: Вирджиния Рекърдс/Sony Music Entertainment

Поклон!

Възпоменателната церемония ще се състои в Лос Анджелис, като датата ще бъде обявена по-късно.

Семейството на Ленард Коен моли да бъде уважено правото им на уединение в дните на дълбока скръб.

Тагове: В памет

Прочетете още