Отбелязваме 82 години от рождението на Елвис Пресли. Краля ще остане в сърцата ни завинаги

Отбелязваме 82 години от рождението на Елвис Пресли. Краля ще остане в сърцата ни завинаги
8 Януари 2017

Днес музикалния свят отбелязва 82 години от рождението на Елвис Пресли, известен по цялото земно кълбо като Краля на рокендрола. Вечен и незабравим!
По този повод, утре през целия ден, в "Минути за Класика" по Радио 1 и в началото на всеки час по Радио 1 Рок, ще звучат най-великите хитове на Краля!

Снимка: the60sbazaar

Елвис Арън Пресли е певец, музикант и актьор роден на 8 януари 1935 г. в Тюпело, Мисисипи, САЩ. Елвис е най-голямата звезда на рокендрола и икона в музиката и киното, смятан за една от най-значимите личности в поп-културата на 20 век.

Факт е, че той промени популярната музика завинаги. “Преди Елвис нямаше нищо”, казваше Джон Ленън, а Брус Спрингстийн определя музиката му като “прошепната мечта в ухото на публиката”.

По повод годишнината от рождението на Краля ви представяме любопитни и малко известни факти от живота му.

Снимка: the60sbazaar

- Елвис Пресли никога не е посещавал уроци по музика, нито се е учил да разпознава ноти. В изпълненията си е разчитал само на слуха си.

- Песен на Елвис е излъчена за пръв път по мемфиската радиостанция WHBQ на 19 юли 1954 г. Сингълът се казва “That’s All Right”/ “Blue Moon of Kentucky” и само седмица след излъчването си получава 6000 предварителни поръчки.

- Екипът на Елвис е бил известен като “Мафията от Мемфис”. Всички негови членове са носели пръстени от злато и диаманти, подарени им от певеца. Върху тях е имало гравирана мълния и буквите TCB (съкращение от израза “Take Care of Business”, което в превод означава “Грижи се за бизнеса”.

- През 1960 г., след отбиването на военната си служба, Елвис тежи 76 килограма. В деня на смъртта му теглото му е 120 килограма.

Снимка: vinceveretts

- Елвис е участвал в 31 игрални и в 2 документални филма. Нито един от тях не е бил номиниран за Оскар.

- Елвис има 14 номинации и 3 награди Грами.

- По време на кариерата си Елвис е продал над 1 милиард албума – повече от който и да е музикант в световната историята.

- На 21 декември 1970 г. Елвис се среща с президента Никсън в Белия дом. Преди това му изпраща писмо от 6 страници, в което изразява желанието си да бъде назначен за “федерален агент с неограничени пълномощия” към Бюрото по наркотиците и опасните лекарства. По време на срещата Пресли определя членовете на групата “Бийтълс” като “врагове на Америка” заради любовта им към наркотиците и анти-виетнамските им политически убеждения. Никсън не се съгласява да изпълни молбата на Елвис, но му връчва значка с надпис “Специален агент”.

Снимка: a-life-of-charm-and-grace

- В началото на 60-те години Елвис осиновява шимпанзе на име Скетър, чийто предишен собственик е цирков артист. Маймуната е обучена да гледа под полите на жените и това страшно забавлява Елвис. Той често събира в дома си своите приятелки и кара Скетър да изпълнява атрактивния си номер.

- Любимата паста за зъби на Елвис била “Колгейт”, любимият му афтършейв – “Брут”, а любимата му напитка – “Пепси”.

- Последният филм, който музикантът гледа в киносалон, е “Шпионинът, който ме обичаше” от поредицата за Джеймс Бонд. В деня преди смъртта си той се опитва да си уреди копие на “Междузвездни войни: Епизод IV – Нова надежда”, за да го гледа с дъщеря си, но не успява.

Снимка: e1vispres1ey

Той почина на 16 август 1977 г. в имението си Грейсленд в град Мемфис, щата Тенеси на 42-годишна възраст. Но дори и днес продължава да се радва на огромна популярност и годишните приходи от продажбите на албумите и филмите му се равняват на 40 милиона долара. Туристите, които посещават Грейсленд, пък са около 600 хиляди на година.

В завършек ще кажем само едно: Елвис Пресли ще бъде помнен винаги!

Поклон!

Прочетете още