Незабравимите цитати на Джон Ленън за живота и любовта

Незабравимите цитати на Джон Ленън за живота и любовта
Снимка: Tumblr
10 Февруари 2016

Джон Уинстън Оно Ленън (1940-1980) е английски рок музикант и автор на песни, общественик, художник, актьор и писател. Той е една от най-влиятелните и популярни личности в поп културата на XX век. Придобива световна известност като член и водеща фигура на рок бандата "Бийтълс". Ленън е в основата на еволюцията в стила на групата - от традиционни и леки любовни сюжети, акомпанирани от семпла мелодия, прераства в социално ангажирани текстове и експериментиране с различни музикални течения.

През 1966 г. Ленън се среща с авангардната американска художничка Йоко Оно, която оказва силно влияние върху по-нататъшното му творческо развитие. Ленън и Оно сключват брак в следващата година, а 1970 г. Бийтълс се разпадат, заради творчески различия.

Изумителната му всестранно развита личност се отличава с широк мироглед и в думите му откриваме дълбока мъдрост. Те са отражение на краткия му, но богат и наситен с успехи и поучения живот.

"Когато бях 5-годишен, майка ми ми каза, че щастието е ключът към живота. Когато отидох на училище и ме попитаха какъв искам да стана като порасна, написах “щастлив”. Те ми казаха, че не съм разбрал задачата, а аз им казах, че не разбират живота."

„Животът е това, което се случва, докато сме заети да правим други планове.”

"Мечта, която бленуваш сам, е само мечта. Мечта, която бленувате заедно, е реалност."

"Всичко, което казваме, е да се даде шанс на мира."

"Всичко,от което се нуждаеш, е любов."

"Обикновено, има страхотна жена зад всеки идиот."

"Всичко е по-ясно, когато си влюбен."

"Реалността оставя много на въображението."

"Аз няма да променя начина, по който изглеждам или начина, по който се чувствам, за да съм част от нещо. Аз винаги съм бил откачен. Аз съм бил откачен през целия си живот и трябва да живея с това, нали знаете. Аз съм един от тези хора."

"Ако да бъдеш свръх-егоцентричен значи да вярваш в това, което правиш, в изкуството и музиката, тогава можете да ме наречете така. Аз вярвам в това, което правя и ще го кажа."

"Всички те обичат, когато си шест инча под земята."

"Не вярвам в убийството, независимо каква е причината!"


На 08.12.1980 година Джон Ленън е прострелян с 5 изстрела. Нападателят е Мар Дейвид Чапман - вманиачен почитател, който остава на местопрестъплението, за да дочака полицията. След като прострелва музиканта, той започва да чете "Спасителят в ръжта" на Селинджър. Ленън умира по-късно в болницата, а Марк Чапман получава доживотна присъда.

Прочетете още