Музиката играе важна роля в живота ни. Кара ни да се чувстваме добре

Музиката играе важна роля в живота ни. Кара ни да се чувстваме добре
Снимка: Larry Ziffle
14 Юни 2016

Музиката играе важна роля в живота ни. Докато остаряваме, бележим всяка част от живота си с някоя песен и можем да предизвикаме ярки спомени и емоции само докато слушаме парчето. Хората, които правят музика, могат със сигурност да потвърдят това и се смята, че имат високо ниво на интелигентност, особено ако могат да създадат оригинална музика, като използват различни музикални инструменти или с помощта на гласа си. Има много изследвания за музиката и връзката й с интелигентността.

Сигурно сте се ентусиазирали често при слушането на музика или сте изпитали музикално изпълнение, което е променило живота ви. Може пък да имате хубав спомен и преживяване, свързано с дадена песен.

Радостта към музиката е присъща само за хората. За разлика от храната или секса, музикатa не е необходима за оцеляването ни, но е изключително ценна и приятна. Тя черпи от същите части на мозъка, които се използват, когато изпитвате удоволствие от секса и храната. Музика кара мозъкът ни да отделя допамин. Допаминът е химично вещество в мозъка, свързан с удоволствието, мотивацията и отплатата.

Двама невролози, Валъри Салимпоор и Робърт Заторе, провели проучване с помощта на позитронна емисионна томография за откриване на освободения допамин в мозъка, когато обектите слушат любимите си песни. След това използвали ядрено-магнитен резонанс, за да видят центъра на удоволствие в мозъка, където допаминът се освобождава и прави връзка с други области на мозъка, свързани с емоциите, ученето, паметта и вземането на решения. Открили че, центърът на удоволствие на мозъка прогнозира какъв вид музика ще ни зарадва на базата на връзката, която прави с други части на мозъка ни и това, което нашият мозък е „програмиран“ да харесва. Той прогнозира насладата, която ще почувствате от дадена част от музиката, на базата на подобни видове музика, които сте чували преди. Ако харесате музиката повече от очакваното го регистрира като интензивно удоволствие. Следователно, можем да отбележим, че музиката върши перфектна работа, когато искаме да повдигнем настроението си. Включете радиото, извадете старите си парчета, сложете си слушалки. Каквото и да правите, музиката може да присъства във фонов режим или на преден план. Например, слушайте нещо енергично, докато си миете колата. Някоя класическа музика, която свири тихо във фонов режим, е голям комплимент към четене или учене.

Музиката ни кара да се чувстваме толкова добре и ползите й са адски много. Тя успокоява и развеселява, когато сме загрижени или тъжни. Тя мотивира и ни дава енергия, когато имаме нужда от стимул.

Тагове: Интересно

Прочетете още