John Lennon в цитати, 77 години от рождението му

John Lennon в цитати, 77 години от рождението му
Снимка: its all about Rock (:
9 Октомври 2017

Джон Ленън е роден на 9 октомври 1940 г. в Ливърпул по време на Втората световна война в семейството на Джулия и Алфред Ленън. Баща му отсъства по време на раждането му, защото е на фронта. Когато Джон е 4-годишен, родителите му се развеждат. Майка му се чувства неспособна да се грижи за него и го поверява на леля му Мими.

Детството на Джон е трудно заради отсъствието на родителите му, а строгите правила на леля му развиват бунтовническия му характер. В училище предпочита да рисува карикатури и да скицира. Мести се в художествено училище, а по-късно се появява и страстта му към музиката. Моли леля си за китара, но тя отказва да харчи парите си за "глупости".

Когато е 16-годишен, Джон Ленън възстановява контакта с майка си. Учи се на банджото си и първата песен, която научава, е "That'll Be the Day" на Бъди Холи. През 1956 г. майка му му купува китара.

Снимка: badgreeb RECORDS

На 6 юли 1957 г. Джон се запознава с Пол Маккартни. През 1958 г. Ленън пише първата си песен - "Hello Little Girl", която впоследствие записва с The Beatles и е издадена в албума "Anthology 1".

Няколко години The Beatles свирят в Ливърпул и Хамбург. Бийтълманията обхваща цяла Англия и Европа, след като през 1963 г. излизат синглите на групата "Love Me Do" и "Please Please Me". През следващата година The Beatles покоряват и САЩ. Кралица Елизабет Втора дава на всички членове на групата Most Excellent Order of the British Empire – M.B.E. - медали за приходите от продажбата на техните записи.

Снимка: Luiz Fernando Reis

Той е една от най-влиятелните и популярни личности в поп културата на XX век. Ленън е в основата на еволюцията в стила на групата - от традиционни и леки любовни сюжети, акомпанирани от семпла мелодия, прераства в социално ангажирани текстове и експериментиране с различни музикални течения.

Снимка: its all about Rock (:

През 1966 г. Ленън се среща с авангардната американска художничка Йоко Оно, която оказва силно влияние върху по-нататъшното му творческо развитие. Ленън и Оно сключват брак в следващата година, а 1970 г. Бийтълс се разпадат, заради творчески различия.

Изумителната му всестранно развита личност се отличава с широк мироглед и в думите му откриваме дълбока мъдрост. Те са отражение на краткия му, но богат и наситен с успехи и поучения живот. По случай годишнината от рождения ден на Джон Ленън ви представяме няколко негови мъдрости:

„Животът е това, което се случва, докато сме заети да правим други планове.”

"Мечта, която бленуваш сам, е само мечта. Мечта, която бленувате заедно, е реалност."

"Всичко, което казваме, е да се даде шанс на мира."

"Всичко,от което се нуждаеш, е любов."

"Обикновено, има страхотна жена зад всеки идиот."

"Всичко е по-ясно, когато си влюбен."

"Реалността оставя много на въображението."

"Ако да бъдеш свръх-егоцентричен значи да вярваш в това, което правиш, в изкуството и музиката, тогава можете да ме наречете така. Аз вярвам в това, което правя и ще го кажа."

"Всички те обичат, когато си шест инча под земята."

На 8 декември1980 година Джон Ленън е прострелян с 5 изстрела. Нападателят е Мар Дейвид Чапман - вманиачен почитател, който остава на местопрестъплението, за да дочака полицията. След като прострелва музиканта, той започва да чете "Спасителят в ръжта" на Селинджър. Ленън умира по-късно в болницата, а Марк Чапман получава доживотна присъда.

Прочетете още