Интересни факти преди старта на Световното първенство по футбол

Интересни факти преди старта на Световното първенство по футбол
Снимка: www.youtube.com
13 Юни 2018

Съвсем малко ни дели от началото на най-очакваното спортно събитие за 2018-а. Световното първенство по футбол е най-голямото събитие в света на спорта, което се наблюдава от милиарди фенове на най-великата игра.

Ето и няколко любопитни факта преди старта на шампионата:

Миналото Световно първенство бе наблюдавано от общо 3,2 млрд. зрители, а само финала между Германия и Аржентина, в който Германия спечели с гол в добавеното време на Марио Гьотце, бе гледан от над един милиард души.

Сега, очите на целия свят са приковани към Русия, която ще посрещне Мондиал 2018 и 32-ата отбора-участници, от които отново очакваме да сътворят най-доброто шоу на планетата.

След като изпълнителният комитет на ФИФА гласува Русия да бъде домакин на Световната купа през тази година, това означаваше, че Световното първенство се завръща в Европа след 12 години прекъсване - за последно, Германия бе страна-домакин през 2006 г.

По време на мондиала, ще се изиграят общо 64 мача на 12 различни стадиона в 11 града. Най-големият от стадионите е “Лужники“ в Москва, чиито капацитет е 81 000 седящи места. Този стадион ще приеме както двубоя на откриването, така и финала, но много от най-интересните мачове ще се състоят и на други големи и красиви стадиони, включително тези в Санкт Петербург, Сочи и Казан.

Продадените билети за шампионата в Русия до този момент са над 2,5 милиона. Най-нетърпеливи са феновете от страната домакин - Русия, които са купили близо 880 хиляди билети. Интересно е да се отбележи, че американските запалянковци се нареждат на второ място след руснаците с 88,825 билета, въпреки че отборът на Съединените щати не успя да се класира за Мондиала.

А тези, които нямат възможност да бъдат в Русия, се приготвят за един месец пред телевизионния екран. Скорошно проучване на "University of Hohenheim" сочи, че 38% от германските работодатели позволяват на служителите си да гледат мачове от Световното първенство по време на работа, което е с 4% повече от тези на Мондиала в Бразилия през 2014. С позволение или без нито един футболен фен няма да пропусне световните финали.

На 14-ти юни, 2018г., точно преди да започне първата среща от Световното първенство по футбол между отборите на Русия и Саудитска Арабия, на стадион "Лужники" ще излезе една от най-големите звезди на поп музиката – Роби Уилямс! Шоуто на британската мегазвезда ще бъде наблюдавано от над 80 000 хиляди души на стадиона и от милионите зрители пред малкия екран по целия свят.

Футболната икона Роналдо – двукратен световен шампион с Бразилия – също ще вземе участие в церемонията по откриването на шампионата.

По Радио 1 и Радио 1 Рок, на всеки кръгъл час от 8 до 18 часа в делнични дни ще звучат новини от Световното първенство.

Прочетете още