Филмът "Три билборда извън града" е големият победител на британските награди за кино

Филмът
Снимка: www.youtube.com
19 Февруари 2018

Филмът на британския режисьор Мартин Макдона "Три билборда извън града" (Three Billboards Outside Ebbing, Missouri) получи наградата на Британската академия за филмово и телевизионно изкуство (БАФТА) в категорията "Най-добър филм". Това стана на 71-та церемония по връчването на наградите, която се проведе късно снощи в Роял Албърт Хол, Лондон. Драмата за съкрушена майка, която търси справедливост и настоява да се сложи край на тормоза, неравенството и посегателствата, беше номиниран в девет категории и победи в четири от тях - сред които "Най-добра женска роля" за Франсис Макдорманд, "Най-добър оригинален сценарий" и "Най-добра мъжка поддържаща роля" за Сам Рокуел.

53-годишният мексиканец Гийермо дел Торо спечели наградата на британската филмова академия за най-добър режисьор за романтичната фентъзи драма "Формата на водата".

Гари Олдман получи наградата на БАФТА в категорията "Най-добра мъжка роля". 59-годишният актьор получи престижната награда за блестящото си изпълнение на ролята на британският премиер Уинстън Чърчил в драмата "Най-мрачният час" (Darkest Hour) на Джо Райт.

На червения килим и в залата се виждаха много жени, облечени в черно, включително актрисите Анджелина Джоли и Дженифър Лоурънс, в израз на солидарност с пострадалите от сексуален тормоз и дискриминация. Почетни гости на церемонията бяха принц Уилям и съпругата му Катрин, херцогиня на Кеймбридж.

Прочетете още