Европа ще търси екзопланети с 26 космически телескопа

Европа ще търси екзопланети с 26 космически телескопа
Снимка: Andrew Caw
21 Юни 2017

Европейската космическа агенция обяви, че официално започва работа по мисията PLATO. Нейната цел е търсенето на планети с условия за живот в дълбокия Космос. Мисията цели подробно изучаване на отдалечените звездни системи в търсене на нови обитаеми светове.

Снимка: NASA Goddard Space Flig

Търсенето ще се реализира чрез 26 телескопа. Те ще бъдат монтирани на сателит, който ще бъде изведен в орбита през 2026 г. НАСА вече е открила хиляди екзопланети, но мисиите TRAPPIST и Kepler могат само да идентифицират потенциалните планети, но трудно разбират повече информация за тях.

Снимка: kristian fagerström

PLATO ще може да наблюдава звездни системи на доста по-голямо разстояние. Телескопите ще могат да разбират радиуса, масата и възрастта на екзопланетите, които открива. PLATO ще анализира големи райони, като наблюденията ще продължават до две години в рамките само на един район. По този начин учените ще събират достатъчно информация за потенциалните екзопланети и техните орбити около звездите им.

Снимка: NASA Goddard Space Flig

Все още не е открита планета, която със сигурност има условия за живот. Една от целите на PLATO ще бъде именно тази. Основната мисия обаче ще бъде анализ на няколкостотин хиляди звезди и техните планети, което ще създаде безпрежедентно голям информационен масив за Вселената.

Прочетете още