Честит рожден ден на един от най-големите актьори на нашето време, Джак Никълсън

Честит рожден ден на един от най-големите актьори на нашето време, Джак Никълсън
Снимка: brokehorrorfan
22 Април 2017

Един от най-големите актьори на нашето време празнува 80 години днес. Роден е на 22 април 1937 година в Ню Йорк.

Снимка: classicmoviehub

Киното нямаше да е същото без неговата демонична усмивка и без великите роли, които направи в култови филми като „Професия: Репортер” на Микеланджело Антониони, „Пет леки пиеси” и „Пощальонът звъни винаги два пъти” на Боб Рафелсън, „Полет над кукувиче гнездо” на Милош Форман, „Китайският квартали” на Роман Полански, „Сиянието” на Стенли Кубрик, „По Мисури” на Артър Пен, „Батман” на Тим Бъртън и още, и още.

Снимка: giovanegrigorij

През цялата си кариера, Джак Никълсън влиза в уникални и предизвикателни роли, много от които включват тъмни образи на невротик и/или психопат. Дванадесетте номинации за Оскар, го правят най-номинирания актьор на всички времена.

Снимка: jjnicholson

Никълсън два пъти печели Оскар за най-добра мъжка роля, за „Полет над кукувиче гнездо“ и за „Колкото толкова“. Също така печели Оскар за най-добра поддържаща мъжка роля през 1983 за филма „Думи на обич“. Никълсън е добре познат с превъплъщения в ролята на „лошия“ - като Франк Костело в „От другата страна“, Джак Торънс в „Сиянието“ и Жокера в „Батман“ през 1989 г.

Снимка: thevaultofretroscifi

Той е един от само двама актьори, който е номиниран за "Оскар" през всяко десетилетие от 1960 до 2000 г., другият е Майкъл Кейн. Джак спечели шест награди Златен глобус и получава отличието „Kennedy Center Honor“ през 2001 г.. През 1994 г. той се превръща в един от най-младите участници, на който е присъдена наградата на Американския филмов институт.

Снимка: giovanegrigorij

Благодарение на комбинацията от изключителен талант и атрактивен характер Джак Никълсън си извоюва много специално място в кино индустрията. Няма друг като Джак. Той е единствен и специален. Бунтар, който притежава висок интелект, чувство за хумор, самоирония и нюх към пресъздаването на всички образи, които изиграва.

Снимка: b-h-s

Ето някои негови уникални цитати, които също допринасят за изграждането на легендарния му образ:

“Има два вида хора, които трябва да лъжете – полицията и приятелката си”

“Когато сложа слънчевите си очила, съм Джак Никълсън. Когато ги сваля, съм стар и дебел”

“Не се страхувам от интимността, напротив, аз я празнувам и процъфтявам върху нея, което е необикновено за публична фигура”

“Аз съм изпълнен със суета”.

Снимка: giovanegrigorij

Никълсън оставя след себе си историческа колекция от някои от най-великолепните, вдъхновяващи, гениални и запомнящи се актьорски изпълнения в киното. Работил е с някои от най-големите режисьори в историята – Стенли Кубрик, Роман Полански, Милош Форман, Майк Никълс, Мартин Скорсезе… Нормално е да се вдъхнови от тях и да реши да застане зад камерата. Той винаги е имал своя артистична визия, която влага и в режисьорските си проекти.

Снимка: jacksnicholson

Личният му живот е не по-малко интересен от кариерата му. Никълсън има 5 деца от 4 различни жени. Женил се е обаче само веднъж за актрисата Сандра Найт.

Честит да е!

Тагове: рожден ден

Прочетете още