Честит рожден ден, Lenny Kravitz

Честит рожден ден, Lenny Kravitz
Снимка: Larry Darling
26 Май 2017

Лени Кравиц е роден на 26 май 1964 г. в нюйоркския квартал Бруклин и днес този невероятен талант навършва 53 години. Баща му - Сай Кравиц е телевизионен продуцент от ABC с руски произход, а майка му - Рокси Рокър, е актриса с бахамски произход. Лени е кръстен на чичо си Леонард. Прекарва детството си в Манхатън с родителите си, а през уикендите е с баба си. Още на 3 години започва да свири в кухнята върху тенджери и тигани, използвайки ги за барабани. На 5 вече заявява, че иска да стане музикант. През 1974 г. семейството му се премества в Лос Анджелис. Там става част от хора "California Boys". Фен е на Led Zeppelin, Kiss, Aerosmith, Jimi Hendrix, Pink Floyd, Cream и The Who. Израства и се развива като музикант сред такива величия на американската популярна и джаз-музика като Дюк Елингтън, Сара Вон, Каунт Бейси, Ела Фицджералд и Майлс Дейвис, които са приятели на родителите му.

Лени се научава да свири на няколко инструмента - китара, пиано и барабани, а през 1978 г. е приет да учи в музикална школа. Завършва гимназията "Beverly Hills", където негов съученик е Slash от “Guns N’ Roses”.

През 1989 г. излиза дебютният му албум "Let Love Rule", който се превръща в хит. Скоро след това написва и хита на Мадона "Justify My Love."

Албумът му от 1993 г. "Are You Gonna Go My Way" се счита за един от най-успешните и с право, защото всяка песен от този албум е хит. Той носи голямата слава на Лени Кравиц, който получава много предложения и се появява на корицата на много известни списания. По-нататъшната кариера на Кравиц е съпътствана от много и престижни музикални награди – в САЩ, Великобритания и Австралия. В началото на новото хилядолетие Кравиц работи успешно с Майкъл Джексън, изпълнявайки негови песни и прави световни турнета.

Издава още няколко албума. Пише и продуцира музиката за дебютния албум на Ванеса Паради от 1992 г. Прави няколко съвместни песни с Aerosmith и Мик Джагър.

Той е сред най-успешните изпълнители на фънк рок. По случай рождения ден на Лени ще ви запознаем с няколко интересни факта за него.

Снимка: Gage Skidmore

► Когато е бил на 5 години, Дюк Елингтън го е научил да свири на пиано.

► Написал е първата си песен „I Love You, Baby”, когато е само на 7 години.

► Като малък е бил почитател на групата “Kiss” и дори е ходил на училище облечен и гримиран като Джийн Симънс.

► Лени е добър приятел с Марая Кери, с която се запознали в Ню Йорк, когато и двамата все още не били известни.

► Като малък се е снимал в реклами и телевизионни предавания. Страстта му към актьорската игра продължава и до днес.

► Писал е песните за последния си албум през нощта, защото през деня бил зает със снимките на „Игрите на глада – Възпламеняване“.

► Лени Кравиц притежава органична ферма в Бразилия.

► На 14-то място в класацията на VH1 - "VH1's 100 Sexiest Artists".

Честит рожден ден, Лени!

Прочетете още