Честит рожден ден на David Evans от U2

Честит рожден ден на David Evans от U2
Снимка: Emilio Küffer
8 Август 2017

Честит рожден ден на Дейвид Евънс, познат на мнозина като The Edge. Роден е на 8 август 1961 г. в Баркинг, Англия и днес китаристът, певецът и композитор навършва 56 години.

The Edge израства в Дъблин, защото семейството му се мести там, когато той е само на 1 год. Има брат, който за кратко е бил член на групата U2, и една сестра.

През 1983 г. се жени за своята приятелка Айслин, с която имат 3 дъщери, но в началото на 1990-те год. се развеждат. През 1997 г. Морли - танцьорка на U2, ражда още една дъщеря на Дейв. След 2 години се ражда и синът им Леви. Три години по-късно двамата сключват брак във Франция.

Основател е на благотворителната кампания „Мюзик Райзинг“. Собственик е и на дъблинския хотел "Кларънс", който купуват двамата с Боно в края на 1990-те год.

В професионален план, нека да кажем, че U2 са абсолютни титани и разбира се Дейв, като основен член на групата. Те имат изключително много успехи, можем обаче ярко да откроим излезлия през 1987 година албум The Joshua Tree. С този албум U2 печели две музикални награди Грами, едната от които е за албум на годината. The Joshua Tree се задържа девет седмици под номер едно в американските класации и прекара 156 седмици в класацията за Обединеното кралство. Абсолютни хитове стават I Still Haven't Found What I'm Looking For, Where The Streets Have No Name и With or Without You.

Като член на U2, The Edge спечели общо 22 награди "Грами" и през 2005 година е въведен в Rock and Roll Hall of Fame. Няколко музикални публикации го класират сред най-големите китаристи на всички времена.

Интересно е да се знае, че U2 доста успешно озвучават кинохитове. Сред песните им за големи филмови продукции са "Elevation" от първия "Tomb Raider" (с Анджелина Джоли като Лара Крофт) и "Hold Me Thrill Me Kiss Me Kill Me" от "Батман завинаги". Двамата с Боно правят саундтрака за "Spider-Man: Turn Off the Dark". Заедно с Брайън Ино издават и цял албум с филмова музика под името „The Passengers“.

Happy birthday, The Edge :-)

Прочетете още