"Черния албум" на Metallica - 26 години от издаването му

15 Август 2017

На 12 август се навършиха 26 години от издаването на петия студиен албум на рок динозаврите Metallica. Той носи заглавието "Metallica" и е издаден през 1991 година, но е известен повече като "Черния албум", заради изцяло черната си обложка, на която видими са единствено логото на Металика и нарисуваната змия. Този албум е поредният успех на групата и първи с новия продуцент Боб Рок. 

Баладите "The Unforgiven" и "Nothing Else Matters" се превръщат в тотален хит по радиостанциите и телевизионните канали. Издадени са пет сингъла, а към много от песните са заснети видеоклипове. Много от старите фенове не приемат добре този албум, но благодарение на него групата спечелва много нови фенове, които до момента не са ги слушали. В албума все пак присъстват песни, напомнящи за старите творби, като "Enter Sandman" и "Sad But True".

С "Черния албум" Metallica печели първата си награда Grammy за най-добър хард рок/хеви метъл албум. Четири сингъла от този албум влизат в класацията Billboard Hot 100: "Enter Sandman", "Nothing Else Matters", "Wherever I May Roam" и "Sad but True". През 1997 г. албумът заема първа позиция в чарта Billboard 200. През 1999-та получава музикална награда на Billboard за албум на годината.

Любопитно е да се отбележи, че промоционалното турне на албума, "Nowhere Else to Roam" продължава три години.

Този албум продължава да чупи рекорди, като е обявен за най-продаваният в САЩ. През 2015 "Черния албум" постави нов рекорд в историята на американския чарт, след като реализира повече от 16 милиона продадени копия. Статистиката се води откакто Нилсен СаундСкан следи продажбите. Интересът на феновете към "Черният албум" не е намалял, въпреки че от издаването му са минали 26 години. "Черният албум" е единственият, преминал границата от 16 милиона продадени копия в историята на чарта.

Прочетете още