76 години от Рождения ден на Джон Ленън

76 години от Рождения ден на Джон Ленън
Снимка: soundsof71
9 Октомври 2016

Джон Ленън е роден на 9 октомври 1940 г. в Ливърпул, Англия по време на бомбардировките през Втората световна война в семейството на Джулия и Алфред Ленън. Баща му отсъства по време на раждането му, защото е на фронта. Когато Джон е 4-годишен, родителите му се развеждат. Майка му се чувства неспособна да се грижи за него и го поверява на леля му Мими.

Детството му е трудно заради отсъствието на родителите му, а строгите правила на леля му развиват бунтовническия му характер. Когато е 16-годишен, Джон Ленън възстановява контакта с майка си. Учи се на банджото си и първата песен, която научава, е "That'll Be the Day" на Бъди Холи. През 1956 г. майка му му купува китара. Две години по-късно тя загива в катастрофа.

Джон Ленън има два брака - със Синтия Пауъл от 1962 до 1968 г. (от която има син Джулиън) и с Йоко Оно - от 1969 г. до смъртта си през 1980 г. (имат един син Шон).

Той създава първата си група - The Quarrymen заедно с приятелите си Пит Шотън, Найджъл Уали и Айвън Воугън през 1956 г.

На 6 юли 1957 г. Джон се запознава с Пол Маккартни по време на концерт на The Quarrymen. През 1958 г. Ленън пише първата си песен - "Hello Little Girl", която впоследствие записва с The Beatles и е издадена в албума "Anthology 1". С присъединяването на Пол Макартни и Джордж Харисън, групата сменя името си на The Beatles.

Снимка: andthebandbeginstoplay

Няколко години свирят в Ливърпул и Хамбург. Бийтълманията обхваща цяла Англия и Европа, след като през 1963 г. излизат синглите на групата "Love Me Do" и "Please Please Me". През следващата година манията по The Beatles обхваща и САЩ. Кралица Елизабет Втора дава на всички членове на групата Most Excellent Order of the British Empire – M.B.E. - медали за приходите от продажбата на техните записи. Джон връща своя медал четири години по-късно като признак на антивоенната си позиция.

Снимка: the60sbazaar

Джон и The Beatles продължават да правят турнета до 1966 г., когато протестите срещу наричането на феномена "Beatles" - "по-известни от Исус" и стресът от турнетата карат групата да ги прекрати. Тогава се отдават на студийна работа, записват и издават албуми. Започват да снимат и клипове. В края на 60-те Джон Ленън започва да прави албуми с втората си съпруга Йоко Оно, а The Beatles са пред разпадане.

Снимка: soundsof71

Джон и Йоко Оно сключват брак в Гибралтар на 20 март 1969 г. Още през медения си месец двамата се включват в редица демонстрации за мир. Ленън замисля да напусне окончателно The Beatles, но се въздържа да оповести това публично. Заедно с жена си се включва в поредната кампания за мир под надслова "War Is Over! (If You Want It!)" „Войната свърши! (Ако го искаш!)”.

Снимка: soundsof71

Джон напуска Великобритания в началото на 1971 г. след излизането на най-големия му хит "Imagine" и се мести в Ню Йорк.

Спорната му политическа дейност амбицира американските имиграционни власти, които отказват да издадат зелена карта на певеца. Причината е досието на Ленън, страниците на което са опетнени от присъдата от 1968 г. за притежаване на марихуана. По-късно е призован да напусне страната.

През 1975 г. проблемите му с имиграционните власти свършват. Върховният апелативн съд на Съединените щати отхвърля заповедта за депортиране и той получава зелена карта.

Двамата с Йоко дълго време се опитват да имат дете. След няколко неуспешни опита, на рождения ден на Джон през 1975 г., се ражда вторият му син - Шон. След раждането на сина им Джон се отдава на бащинството, двамата с Йоко са щастливи. След 5 години раздяла с музиката и публичните изяви, двамата се завръщат с албума "Double Fantasy", но след няколко седмици - на 8 декември 1980 г. - Ленън е убит от Марк Чапман – фен на The Beatles, който обвинява Джон за разпадането на групата и самостоятелната му кариера.

Снимка: minelockscreen

Тагове: В памет

Прочетете още