70-тото издание на кинофестивала в Кан започна

70-тото издание на кинофестивала в Кан започна
Снимка: allthingsbella
18 Май 2017

Актрисата Лили-Роуз Деп и иранският режисьор Асгар Фархади откриха 70-тото издание на кинофестивала в Кан. Двамата пожелаха на участниците и зрителите „12 дни, изпълнени с ентусиазъм и диалог, но и 12 дни, за да открият филмите, които да ги накарат да се замислят за човешкото съществуване днес“.

Асгар Фархади е носител на най-престижната статуетка в света на киното – „Оскар”, връчена му от Американската филмова академия през 2012г. за филма „Раздяла”, както и „Златна мечка” за най-добър филм и др.

Младата актриса Лили-Роуз Деп е дъщеря на холивудската звезда Джони Деп и френската актриса и певица Ванеса Паради.

Международният кинофестивал в Кан се открива и ще протече при безпрецедентни мерки за сигурност. Кметът на града Давид Лиснар обясни необходимостта от такива мерки с това, че заплахата за сигурността никога не е била толкова голяма. Той припомни трагедията в Кан, където миналия юли при терористичен атентат загинаха 86 души, а стотици бяха ранени. От съображения за сигурност не се съобщава броят на военните, полицията и жандармеристите, които са мобилизирани да осигуряват реда и безопасността на фестивала през следващите две седмици.

Ето няколко снимки от събитието:

Снимка: awardseason

Снимка: celebsofcolor

Снимка: awardseason

Снимка: thebohemianrhapsodywz

Снимка: marioncotillardaily

70-тото издание на Филмовия фестивал ще продължи до 28 май 2017. Режисьорът Педро Алмодовар ще бъде председател на журито.

Снимка: awardseason

През 1992 г. Педро Алмодовар е член на журито на фестивала в Кан, когато негов президент е Жерар Депардийо. През годините 5 филма на Педро Алмодовар са били включени в официалната селекция на фестивала - "Всичко за майка ми" (награда за режисура), "Завръщане" (награда за сценарий, колективна награда за женска роля), "Прекършени прегръдки", "Кожата, в която живея", "Хулиета". През 2004 г. фестивалът е открит с прожекция на "Лошо възпитание".

"Радостен съм да отпразнувам 70-ия рожден ден на фестивала в Кан, поемайки такава важна роля. Да си председател на журито е голяма отговорност. Мога да кажа, че ще вложа всичко от себе си в тази работа, която е удоволствие и привилегия", казва Педро Алмодовар.

Прочетете още