5 неща, които правим погрешно сутрин

5 неща, които правим погрешно сутрин
Снимка: mybodyhappiness
5 Декември 2016

Оказва се, че това, което правим сутрин веднага след като отворим очите си, е решаващо за това как ще се чувстваме през останалата част от деня. Група изследователи на съня обясняват, че повечето обичайни наши действия са напълно погрешни и действат обратно на това, което очакваме.

Снимка: ilsoffiodellabrezzamarina

Ето какво трябва да спазвате според учените:

1.Забравете дрямката след алармата

Когато решим да си подремнем още малко, след като алармата ни сигнализира да станем, си вредим. Според анализатори на съня, когато отново заспим, макар и леко, връщаме мозъка в състояние на сън. Те обясняват още, че ако се повтори няколко пъти, това всъщност ще ни направи по-замаяни и още по-сънливи.

Снимка: starcosigning

2. Не пийте кафе

В едно здраво тяло, всяка сутрин, когато се събудим се активизира хормон, наречен кортизол. Той води до „събуждане“ на тялото, тъй като го подготвя за борба със стресиращите го обстоятелства и осигурява полезни източници на енергия. Най-активен е около 6 и 8 часа сутрин. Когато пием кафе обаче, вкарваме в тялото кофеин, който действа по същия начин. Когато напитката се приема системно, прави тялото „мързеливо“ и то започва да синтезира кортизол в по-малки количества, тъй като се научава да получава енергия от кафето.

3. Не стойте на тъмно и не стойте дълго в леглото

Вместо да се излежавате, потренирайте. Изследване, проведено в Белгия е установило, че упражненията преди закуска изгарят повече мазнини.

Снимка: legogradstudent

4. Не проверявайте електронната си поща

Тук причината да не го правим е на психично ниво. Смисълът е, че когато сутрин отворим имейла и проверим всички задачи, които не сме свършили и ни чакат, организмът се стресира. А това не е най-доброто начало на деня, нали?

Снимка: joestpierrephoto

5. Не си тормозете мозъка с поредица маловажни решения

Марк Зукърбърк заяви в едно интервю, че абсолютно всяка сутрин облича едни и същи дрехи за работа. Купил си е няколко чифта от една и съща тениска, а целта е да не тормози мозъка си с взимането на излишни решения като това какво да облече сутрин. Според него няма смисъл да натоварваме мозъка с излишни дейности, които нямат толкова важно значение. Ако все пак не искате да се обличате по един и същи начин, то просто какво да облечете може да решите вечерта, преди да си легнете. Така мозъка ще е по-свеж сутринта и по-малко натоварен.

Снимка: gentlemanuniverse

Тагове: Интересно

Прочетете още