37 години без легендарния John Lennon

37 години без легендарния John Lennon
Снимка: its all about Rock (:
8 Декември 2017

Преди 37 години, на 8 декември 1980 година Джон Ленън е прострелян с 5 изстрела. Нападателят е Марк Дейвид Чапман - вманиачен почитател, който остава на местопрестъплението, за да дочака полицията. След като прострелва музиканта, той започва да чете "Спасителят в ръжта" на Селинджър. Ленън умира по-късно в болницата, а Марк Чапман получава доживотна присъда.

Джон Ленън е една от най-влиятелните и популярни личности в поп културата на XX век. Придобива световна известност като член и водеща фигура на The Beatles. Ленън е в основата на еволюцията в стила на групата - от традиционни и леки любовни сюжети, акомпанирани от семпла мелодия, прераства в социално ангажирани текстове и експериментиране с различни музикални течения.

Снимка: @Peta_de_Aztlan

През 1966 г. Ленън се среща с авангардната американска художничка Йоко Оно, която оказва силно влияние върху по-нататъшното му творческо развитие. Ленън и Оно сключват брак в следващата година, а 1970 г. The Beatles се разпадат, заради творчески различия.

Снимка: Cassowary Colorizations

Изумителната му всестранно развита личност се отличава с широк мироглед и в думите му откриваме дълбока мъдрост. Те са отражение на краткия му, но богат и наситен с успехи и поучения живот.

Представяме ви незабравимите цитати на Джон Ленън за живота и любовта:

"Когато бях 5-годишен, майка ми ми каза, че щастието е ключът към живота. Когато отидох на училище и ме попитаха какъв искам да стана като порасна, написах “щастлив”. Те ми казаха, че не съм разбрал задачата, а аз им казах, че не разбират живота."

„Животът е това, което се случва, докато сме заети да правим други планове.”

"Мечта, която бленуваш сам, е само мечта. Мечта, която бленувате заедно, е реалност."

"Всичко, което казваме, е да се даде шанс на мира."

"Всичко, от което се нуждаеш, е любов."

"Обикновено, има страхотна жена зад всеки идиот."

Снимка: badgreeb RECORDS

"Всичко е по-ясно, когато си влюбен."

"Реалността оставя много на въображението."

"Ако да бъдеш свръх-егоцентричен значи да вярваш в това, което правиш, в изкуството и музиката, тогава можете да ме наречете така. Аз вярвам в това, което правя и ще го кажа."

"Всички те обичат, когато си шест инча под земята."

"Не вярвам в убийството, независимо каква е причината!"

Прочетете още