23 години без Кърт Кобейн!

23 години без Кърт Кобейн!
Снимка: bean-a-son
5 Април 2017

Днес се навършват 23 години от смъртта на Кърт Кобейн. Това ни провокира да почетем паметта му и да припомним за него.

Кърт Кобейн е роден на 20 февруари 1967 г. в Абърдийн, Вашингтон. Майка му е била на 19, а баща му на 21 години, когато Кърт се ражда. Той има щастливо детство до момента, в който родителите му се развеждат. Това оставя траен отпечатък върху съзнанието му. Става много затворен и асоциален. Постоянно го местят да живее от един негов роднина при друг, живее при приятели, а накрая дори остава бездомен. Получава първата си китара, когато е на 8 години. Не е много популярен в гимназията и често го наричат странен.

Снимка: bean-a-son

През 1985 г. Кърт напуска Абърдийн и отива в Олимпия, където формира групата Nirvana през 1986 г. През 1989 г. записват дебютния си албум "Bleach". Стават много известни във Великобритания и до 1991 г. сключват първия си професионален договор. Следващият им албум "Nevermind" се превръща в истински шедьовър през 90-те и прави групата на Кърт една от най-успешните банди в света. Кърт Кобейн е направо премазан от успеха си и му е много трудно да свикне с този начин на живот.

През 1992 г. се жени за Къртни Лав, която по това време вече е бременна с дъщеря им Франсис Бийн Кобейн.

Снимка: 90sclubkid

Следващият албум на групата "Incesticide" излиза през 1992 г., а през 1993 г. издават "In Utero", който оглавява класациите.

Има навика да чупи инструменти след концерти.

На 4 март 1994 г. Кърт е закаран в болница, тъй като изпада в кома. Официално е оповестено, че това е случайно, но има подозрения, че тогава прави неуспешен опит за самоубийство. Семейството му и приятелите го убеждават да се подложи на терапия. Според неизвестен свидетел, Кърт е напуснал клиниката по рехабилитация само няколко дни след постъпването си там.

Снимка: marsupilarian

На 8 април, същата година тялото му е намерено в дома му в Сиатъл. В ръцете си е държал оръжие, насочено към главата му. До него намират прощално писмо, написано с червено мастило. Адресирано е до жена му Къртни Лав и дъщеря му Франсис. По-късно аутопсията показва, че е починал на 5 април от огнестрелна рана в главата. Официалната версия е самоубийство след употреба на наркотици и датата 5 април се счита за денят, в който е починал.

Самоубийството му слага край на гръндж ерата. Въпреки че напусна земния си път твърде млад, рок звездата остана в сърцата на поколения чрез музиката и стила си, които имат милиони последователи и до днес. Без него светът на музиката нямаше да бъде същият. И след него музиката не е същата.

Кърт е част от 27 Club – групата от известни музиканти, починали на 27 години. Други изпълнители от тази група са Джими Хенрдикс, Джим Морисън, Дженис Джоплин, Ейми Уайнхаус и др.

Тагове: В памет

Прочетете още